zona turistică

Comuna Bistra este așezată pe meleaguri de o frumusețe deosebită și pline de tradiții. Turiștii nu se pot plictisi la noi.

REPERE TURISTICE

Din Bistra urca numeroase poteci turistice si drumuri forestiere spre Varful Bolomireasa (1.632 m), un veritabil punct de belvedere asupra intregii zone.
Tot din Bistra se poate ajunge si pe Varful Muntele Mare (1.826 m), fie prin valea Devei si apoi peste Varful Prislop (1.729 m), fie pe Valea Mare, trecand prin Tomnatecu.

Rezervația Molhașurile Căpățânei

Este o rezervație naturală, situată pe un platou împădurit, la circa 1.600 m altitudine, între vârfurile Căpățâna și Bolomireasa.
Prezintă tinoave care adăpostesc specii rare de plante.
Zona a fost pusă sub protecție încă din anul 1969, fiind interzise orice activități de construcții, exploatări forestiere sau alte modificări asupra mediului.

Pietrele ”Dube”

Sunt 46 de formațiuni calcaroase așezate circular, la o altitudine de 1.800 m.
Oamenii locului, în special păstorii, loveau aceste pietre care scoteau un sunet profund (asemănător ”dubeloe” – tobelor). Amplificat de ecou, sunetul neobișnuit se propaga la distanțe foarte mari alungând animalele sălbatice.

LOCALITATE TURISTICĂ

Ca urmare a unei intense implicări în istoria și cultura moților, Bistra păstrează și în prezent câteva repere pe care turiștii merită să le viziteze. Monumentul și placa comemorativă PETRU PAVEL ARON (1709-1764) episcop al Blajului, întemeietorul primului seminar și liceu românesc din Transilvania (1764), a primei tipografii și a unui mare număr de școli sătești. Placa comemorativă VASILE LADISLAU-FODOR (1814-1865) tribun al lui Avram Iancu, apărător al trecătorii Remetea – Ponor (1848 – 1849) Bustul și placa comemorativă, NICODIM GANEA (1878-1949) compozitor și dirijor al corurilor societății corale “Carmen” din București și ale Societatii Academice “Petru Maior”din Budapesta.

MESERII TRADIȚIONALE

Puteți exersa, împreună cu localnicii, meseriile tradiționale în domeniul prelucrării lemnului: cioplire, scobire, chiar și construirea de case și cabane de vacanță.

În unele gospodării se practică: apicultura, creșterea animalelor, păstrăvăritul, dărăcitul (prelucrarea lânii), morăritul.
Sunt adevărate relicve instalațiile țărănești de apă, din care mai funcționează doar trei mori ți câteva fierăstraie. În urma cu cinci decenii, ele puteau fi numarate cu zecile: peste 20 de mori, numeroase pive pentru ulei, vâltori și fierăstraie (joagare).
Dacă sunteți invitați în casele localnicilor, veți avea prilejul să savurați mâncărurile tradiționale: sarmalele în frunze de varză, plăcinte ardelenești pe lespede, “balmoș” (din smântână și făină de porumb), mămăligă, vărzar (tarta cu mărar, varză și salată), palincă ardelenească (țuică dublu distilată).

TE AȘTEPTĂM LA BISTRA

Suntem bucuroși să îți arătăm minunatele noastre meleaguri.